Dominante overwinning op de 6h Trophy te Brussels Kart!

By | 22/09/2015

Brussels Kart 6h Trophy - affiche

Brussels Kart 6h Trophy – affiche

Dankzij Kartzone.be konden we dit jaar voor het eerst een team afvaardigen om mee te doen op de jaarlijkse 6h Trophy te Brussels Kart.

Jammer genoeg viel de race op dezelfde dag (autoloze zondag) als de 8u van FKI. We moesten wat keuzes maken, maar gelukkig hebben we piloten genoeg om aan beide races deel te nemen. Op BK zou het met 1 team zijn, al de rest zou naar FKI gaan.
Bij BK is de 6u hun enige endurance race op een jaar, terwijl FKI er nog andere heeft, en er dus nog kansen zijn om er te rijden.

De uitverkorenen voor Brussels Kart waren Bjorn Vermeulen, Yoeri Van der Gucht en Sander De Baets. Teamnaam voor de gelegenheid was Kartzone Traxxis.

Bjorn heeft een lange tijd op Brussels Kart gewerkt, en kent er dus de mensen en het reilen en zeilen ondertussen. Toen hij er werkte kon en mocht hij niet deelnemen aan de race, en hij keek er naar uit om dat nu wel voor het eerst te doen!

6 uur wedstrijd op minimumgewicht 75 kg, maar wel zonder kartwissels.
Wel waren er 5 verplichte pilotenwissels in te plannen, net als 1 tankstop tijdens een bepaalde window.

Er waren 25 teams ingeschreven, maar twee daagden niet op, waardoor er uiteindelijk 23 teams aan de start stonden, elk met gemiddeld een 5-tal piloten!

Brussels Kart 6h Trophy - teams

Brussels Kart 6h Trophy – teams

Al vroeg op de dag begonnen enkele teams bij de concurrentie blijkbaar te klagen dat wij slechts met 3 piloten waren. Op zich maakt dat natuurlijk niet uit aangezien er 5 verplichte pilotenwissels zijn, en we hadden bovendien expliciete toelating gekregen van de organizatie en de bazin van Brussels Kart. Het was ook zij die de klagers van weerwoord was.
We besloten om er toch maar een 4e piloot bij te halen om hen het zwijgen op te leggen, en zo contacteerden we Dieter Nielandt die na z’n stint in FKI meteen naar Brussels Kart zou komen om ook daar nog een stintje te rijden.

Yoeri loot een behoorlijke middenmoter voor ons. Geen heel goede kart maar zeker ook geen heel slechte, gelukkig. Ook onze voorspelde naaste concurrentie van Brauns Team (winnaars van de voorbije edities) en Flanders Media Karting (FMK) lootten gelijkaardige karts; niet super maar ook niet slecht. Op dat vlak zouden we dus al aan elkaar gewaagd zijn.

In de halfuur durende training/kwalificatie stappen we alledrie even in voor wat verkenningsrondes, en op het einde lieten we Bjorn voor een snelle tijd gaan. Hij kan in extremis een heel sterke 1:05.9 laten optekenen, terwijl onze concurrentie bleef steken op 1:06.5 – 1:06.6. Mooie voorsprong dus om mee te beginnen.

Bjorn neemt ook de start en legt er meteen de pees op. Brauns (P2), FMK (P3) en The Eighties (P4) kunnen aanvankelijk nog redelijk volgen, maar moeten na een handvol rondjes toch Bjorn duidelijk laten gaan.
Ook wanneer Sander, Yoeri, opnieuw Sander, Dieter en opnieuw Yoeri achtereenvolgens instappen blijft onze voorsprong steeds groeien.

Na 6u wedstrijd worden we afgevlagd met net geen 4 rondes voorsprong op onze naaste concurrentie; enkele vriendelijke thuispiloten die onder Chaisard Team reden, en dankzij een mechanisch defect (waarbij ze hun verloren tijd terugkregen) een goede kart kregen voor het grootste deel van de race. (Bezieler van dit team was Thierry Etienne, die er wegens gezondheidsredenen niet kon bij zijn zondag. Hij werd nadien mooi bedankt door Geoffrey tijdens de podiumceremonie.)
Brauns Team moest genoegen nemen met P3 na een penalty wegens het rijden onder gewicht. FMK viel net naast het podium en eindigde op een 4e plaats.

Yoeri kon in de allerlaatste minuten van de race nog sterk de snelste ronde van de race van Bjorn aanscherpen; van 1:05.637 naar 1:05.625. Tweede snelste was Brauns Team, zij bleven steken op een 1:06.115 (gereden in Bjorn z’n bumper, in de eerste 5 rondes van de race).

Eerste deelname en meteen een overwinning, vanzelfsprekend zijn we daar blij mee 🙂

Resultaat van de race (voorlopig enkel top 16):

Brussels Kart 6h Trophy - resultaat (top 16)

Brussels Kart 6h Trophy – resultaat (top 16)

Uiteindelijk toch een leuke race gehad, al was het nooit echt spannend vooraan.
Het enige jammere is dat sommige teams / individuen het ons blijkbaar niet gunden of er niet mee overweg konden dat we zo snel waren, en ons probeerden te dwarsbomen.
Eerst door allerlei officiële klachten bij de organisatie, de ene al absurder dan de andere (rijden zonder gewicht, turbo knop op de kart, gesjoemel, etc.), later op het circuit zelf door ons niet meer te willen doorlaten, blauwe vlaggen negeren, en ons zelf bewust hinderen of er zelf uit proberen rammen… Toch jammer.
Alle klachten bleken natuurlijk allemaal onterecht! We reden fair & square (zoals altijd!) en wonnen puur op snelheid en skill verdiend de wedstrijd.
Gelukkig konden de organisatie en de bazen dat ook inzien en bevestigen (net als de grote meerderheid van de concurrentie) 🙂

Brussels Kart 6h Trophy - podium

Brussels Kart 6h Trophy – podium

Na de leuke podiumceremonie (mooie trofee en mooie prijs) zo snel mogelijk vertrokken richting FKI om daar onze teamgenoten aan te moedigen tijdens het laatste deel van de 8u race.

Dank aan Kartzone.be en EasyGrass voor de steun, alsook supporters Hugo Vermeulen (vader van Bjorn) en vriendin!

Brussels Kart 6h Trophy - Kartzone.be/Traxxis

Brussels Kart 6h Trophy – Kartzone.be/Traxxis

Voor een gedetailleerd verslag van Sander verwijzen we naar het Kartzone.be forum.

Bjorn z’n relaas volgt hieronder:

Ik heb altijd gezegd, de moment dat ik niet meer te Brussels Kart werk, rij ik de 6u race mee en ga ik voor het hoogste schavot. Met die doelstelling sprak ik Yoeri en Sander aan om met 3 deze race samen te rijden.

Tijdens de kwalificatie toch een aantal snelle rondes kunnen noteren, ik was een halve seconde sneller dan de 2e tot de 5e plaats. Waar ik uiteraard heel tevreden mee was.

De start van de race, achter de pace kart, ging ook weer vlot. na een 2 tal ronden kon Céline mijn pace niet meer volgen, en kon ik rustig aan wegrijden. Al snel kon ik goed onder de 1.06 rijden, en na een 10 minuten kwam ik het laatste team al tegen. Het uitdagende bij dit soort races, met en groot aantal tragere piloten, is om ze zo snel mogelijk voorbij te steken zonder te veel tijd te verliezen. Dit ging voor mij redelijk vlot.
We hadden op voorhand afgesproken dat ik een 2u durende stint zou rijden, om zo een pilootwissel uit te sparen. Dit omdat er teams waren gaan klagen dat we maar met 3 reden, terwijl de directie dit heeft goedgekeurd. Maar om die teams dan toch te doen zwijgen, hadden we Dieter opgebeld, om een kwartiertje te rijden op het einde van de race.

Mijn stint ging zeer vlot, en na een uurtje had ik alle teams op een ronde gezet. Dit was ook omdat de meeste teams al van piloot gewisseld hadden. Uiteindelijk uitgestapt met bijna 2 ronden voorsprong op de 2e plaats. Tevreden van de stint, en een strakke tijd neergezet.

De tijd ging snel voorbij, overal eens gaan praten met verschillende teams, en dan te horen krijgen dat ze dachten dat ik zonder lood was aan het rijden, of dat ik de kart sneller had gemaakt, enzovoort, enzoverder.
Ik moest mijn lach dan toch inhouden, waarom zou ik zonder lood rijden? Sander had me voor de race nog gezegd wat meer lood mee te nemen voor mijn stint, en heb dan OP DE STARTGRID nog lood toegevoegd aan mijn stoeltje.

Nuja, de race ging verder nog vlot, hier en daar wat teams die moeilijk voorbij lieten. Perfecte pilootwissels uitgevoerd, en een strakke tankstop. Geen penalty’s of waarschuwingen verzameld, wat dus uiteindelijk met zo goed als 4 ronden voorsprong ons de overwinning gaf.

Enorm tevreden, het podium opgekropen, en na een magnumfles aan champagne over mij gekregen te hebben, toch mijn ogen weer open gekregen.
Dit was een leuke bonus op mijn verjaardag, (de overwinning dan, niet de champagnedouche :p)

Bedankt aan Brussels Kart voor de goede inzet van de marshals en de goede organisatie, en bedankt aan Kartzone.be dat we onder hun naam konden rijden!

Hieronder nog een on board filmpje van Bjorn, die de start (van op pole position) voor z’n rekening nam:

Meer en betere foto’s volgen hopelijk in de loop van de week!

*UPDATE 13/10/2015*
Een mooie affiche hangt ondertussen in Brussels Kart:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.