Nicolas test Karting Tenerife

By | 25/08/2015

Van één tot vijftien augustus was ik (Nicolas Leroy) samen met mijn ouders en mijn vriendin in Tenerife. Op een tiental minuten van ons hotel was een outdoor-circuit gelegen dat immens populair is in Tenerife zelf. Het is één van de drie circuits die het Canarische eiland (deel van Spanje) telt. De andere twee zijn: een klein outdoor-circuitje dat het hele eiland afraadt en een indoor-circuit helemaal aan de andere kant van het eiland. We hadden dus al snel besloten dat we naar het populaire outdoor-circuit zouden gaan.

Karting Tenerife - circuit

Karting Tenerife – circuit

Toen we aankwamen was ik aangenaam verrast. Er waren twee circuits, een groot voor de ‘snelle’ karts en een klein voor de ‘tragere’ karts (geel op het kaartje). Het grote circuit is 1200m lang en 8m breed, een rondje met tempo klok je in een minuut rond. Verder was er ook een cafetaria met groot terras, een F1-simulator (15€ voor 10 minuten) en een Scalextric baan (2€ voor 2 minuten). Ook was er afgezonderde pitstraat met aparte garages voor competitie-karts.

Wat er ook opviel was dat de karting zelf twee bussen in dienst heeft die op het hele eiland van hotel naar hotel rond rijden om toeristen op te pikken die willen karten. Een goed initiatief zo blijkt, want er reed continu meer dan vijfentwintig man per heat!

Als je wil karten heb je keuze uit maar liefst zes karts:

De cadete, biplaza en pony reden op het kleine circuit. De anderen op het grote circuit. Ik ging voor de nieuwste en snelste Sodi RT8 karts.
Karting Tenerife - karts
Karting Tenerife - karts

Karting Tenerife - karts

Karting Tenerife – karts

Aan de kassa was het even slikken toen bleek dat de prijzen schommelden tussen de €18 (200cc) en €33 (400cc) voor 9 rondes! (= 9 minuten met RT8). Ik heb zelf bijgevolg maar één heat gereden.

Het typische systeem van ‘heat X start op dat tijdstip’ kennen ze er niet. Je koopt een heat en je gaat in de rij aanschuiven tot het jouw beurt is. De totale tijd van effectief in de kart gaan zitten tot het terug uitstappen telt maar liefst 25 lange minuten waarin meer gewacht moet worden dan gereden. In Spanje gaat het namelijk allemaal een beetje trager dan bij ons. Mijn kart zijn hendel om de stoel te verzetten was afgebroken en de pedalen waren vastgeroest. De helm die je moest aandoen was type een omgekeerde pot (zonder vizier). Na wat hard stampen op de pedalen waren ze eindelijk los gekomen en waren ze vooruit geschoven. Ik denk niet dat ze ooit nog terug gaan geraken trouwens.

Het circuit was wel tof en goed onderhouden. Mooie vlakke asfalt met de typische curbstones maar geen grindbakken. Als je op het rechte stuk rechtdoor zou gaan is er enkel een ijzeren hekken dat je tegen moet houden. Dit in combinatie met de belachelijke helmpjes en het feit dat er karts in de heat reden die amper half zo snel zijn maakten het eigenlijk alles behalve veilig. Soit, dit buiten beschouwing gelaten was het zeker dikke fun. Het is een circuit dat je zeker een moet gedaan hebben als karter in Tenerife. Maar één keer was genoeg (of mijn reisbudget zat er quasi al door).

Er was een thuispiloot die een 50-tal kg woog schat ik, die een heat voor hem alleen gefixt had. Hij reed (met de beste kart vermoedelijk) een 59,798. Als referentie, ik (85 kg) reed in mijn eerste en enige heat met 27 tegenstanders op de piste een 1:00.013. De heat na mij reed de local direct opnieuw (met mijn kart deze keer) maar raakte hij niet onder de 1:00.607. Dit vertelt veel over het niveau daar denk ik.
Blijkt nog maar eens dat het niveau van zowel infrastructuur als de piloten in het buitenland vaak niet kan tippen aan wat we in België ondertussen gewoon zijn.

Karting Tenerife - Nicolas

Karting Tenerife – Nicolas

Als ik nog naar Tenerife zou gaan sluit ik niet uit om nog eens langs te gaan. Het was zeker de moeite waard om te doen. Trouwens nog een leuk weetje: in 2014 is Lewis Hamilton daar ook gaan karten (met de RT8 karts).

Meer info op hun site: Karting Tenerife.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.