Sander en Matthias op de Inkart Summer GP’s 2014

By | 09/09/2014

Elk jaar organiseert Inkart een zomerkampioenschap op hun 1km in- en outdoorcircuit; de Summer GP’s. De uitgelezen kans om te (st)rijden op dit mooie circuit aan een normale prijs. De inschrijvingen verlopen telkens zeer snel, en alle plaatsen zijn dan ook binnen de kortste keren bezet. Dit jaar slaagden Sander De Baets en Matthias Maas er in om een plaatsje te bemachtigen.

Het kampioenschap bestaat uit 6 races, op woensdagavond, om de 2 weken. Er is 1 schrapresultaat (dus het minste van je 6 resultaten mag je laten vallen). Nieuw dit jaar was dat er met een verplichte pitstop (geen kartwissel) gewerkt wordt tijdens de races, een belangrijk strategisch element. Ook zou er in 2 gewichtsklasses gereden worden, min 80 kg en plus 80 kg. Jammer genoeg mocht je geen extra gewicht meedoen.
Hierdoor moest Sander aantreden in de ‘Light’ klasse, terwijl Matthias logischerwijs in de ‘Heavy’ klasse aan de start kwam.

In totaal waren er 22 plaatsen voorzien, mooi verdeeld; 11 Lights en 11 Heavies.

Matthias nam deel aan alle races. Sander moest de 3e race missen, aangezien hij dan in Brazilië zat voor het KWC (wereldkampioenschap karten). Zo zag hij natuurlijk ook meteen zijn schrapresultaat opgebruikt, en zouden de 5 races waarin hij wel aantrad sowieso meetellen voor zijn klassement, en dus allen (even) belangrijk zijn.

Zowel Sander als Matthias zagen de races vooral als training, en trainden opvallend minder dan hun concurrentie.

Race 1 verliep zonder al te grote problemen en was vooral wat aftasten, maar beide Traxxis jongens hadden niet de beste kartjes. Sander finishte als 4e Light (6e algemeen) en Matthias als 5e Heavy (10e algemeen). Toch beide in de eerste helft, ondanks het mindere materiaal, wat al meteen toonde dat er met hen rekening gehouden zou moeten worden in het kampioenschap.

Race 2 was in de regen, een unieke gelegenheid om op het natte te rijden bij Inkart. Duidelijk nog steeds een van Matthias z’n sterke punten, waarin hij ook z’n gewicht in de schaal kon gooien. Hij finishte als 2e Heavy (3e algemeen). Sander moest even zoeken in het begin, maar was naar het einde van de race wel bij de snelsten. Hij finishte mooi als 2e Light (6e algemeen).

Race 3 was terug op het droge. Sander had teamgenoot Nick Van Ostade als vervanger opgetrommeld, die meteen met de overwinning in de Light klasse ging lopen (2e algemeen), ondanks het gebrek aan ervaring op Inkart! Jammer genoeg telde hij niet mee voor het klassement, en waren dit dus ook eigenlijk ‘verloren punten’. Matthias werd 4e Heavy (7e algemeen), achter oa. nog een invaller – Tim Wuyts.

Race 4 had Sander terug aan de start, net terug uit Brazilië. Hij kon z’n goede vorm bevestigen door de overwinning in de Light klasse te pakken (4e algemeen). Matthias kon met een mooie 2e plek, zowel algemeen als bij de Heavies, naar huis!

Race 5 was dramatisch. Matthias had een mindere kart, terwijl Sander in een goede kart een mindere qualify reed. Een strategische beslissing vroeg in de race zorgde ervoor dat Sander achter Matthias terechtkwam, maar die laatste wist niet dat z’n teamgenoot vast zat achter zich en reed de rest van de race heel defensief. Uiteindelijk finisht Sander wel nog als 4e Light (7e algemeen), maar hier zat veel meer in. Matthias moest genoegen nemen met een 7e plek bij de Heavies, en 13e algemeen – vast en zeker z’n schrapresultaat, waarvan Sander er jammer genoeg geen meer over had.

Race 6 was kijken wat er nog kon gebeuren in het kampioenschap. Sander nam de pole en domineerde de wedstrijd van start tot finish, werd als verdiende winnaar afgevlagd (zowel bij de Lights als algemeen) en kon niet meer doen dat. Concurrent in het klassement Koen Martens kende een teleurstellende dag, maar kon door op het einde toch nog wat plaatsen goed te maken toch nog beslag leggen op een – achteraf bekeken cruciale – 3e plek bij de Lights. Ook Matthias kon op het podium door als 3e Heavy te eindigen (5e algemeen).

Sander schreef ook telkens een uitgebreider verslagje op het KartGrid Forum: race 1, race 2, race 3, race 4, race 5, race 6 (en eindklassement).

(Filmpjes van races 2, 5 en 6 kan je zien op de YouTube-pagina van Koen Martens (concurrent in het Light-klassement).)

In het klassement eindigt Sander bij z’n debuut in dit kampioenschap op een mooie 3e podiumplaats bij de Lights, op een zucht van de 2e plek. Zonder een race te moeten missen en het misverstand bij z’n teamgenoot in race 5 had er ongetwijfeld nog meer in gezeten!
Matthias viel jammer genoeg net naast het podium bij de Heavies, en moest genoegen nemen met een 4e plaats.

Inkart Summer GP's 2014 - Light

Inkart Summer GP’s 2014 – Light

Inkart Summer GP's 2014 - Heavy

Inkart Summer GP’s 2014 – Heavy

Top 3 Summer GP Championship

LIGHT:

Champion: Shauni Sagaert
Runner-up: Koen Martens
3rd Place: Sander De Baets

HEAVY:

Champion: Bart Van de Vel
Runner-up: Anthony Van Trier
3rd Place: Daan Vanhamme

Filmpje van de podiumceremonie.

Na de prijsuitreiking konden alle deelnemers, en vooral de podiumbeesten, met enkele mooie prijzen naar huis!

Inkart heeft niet zoveel ervaring met het organiseren van races voor geoefende piloten. Ze beseffen zelf ook dat ze nog wat achter lopen op veel andere kartings, maar doen er veel aan om deze achterstand ‘dicht te rijden’. Ze hebben dit jaar een mooie stap voorwaarts gezet, en als ze dergelijke verbeteringen kunnen blijven doorvoeren zou dit wel eens een heel mooi kampioenschap kunnen worden.

Misschien volgend jaar opnieuw Traxxis-piloten aan de start 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.