Bjorn Vermeulen – finalist ‘Make It Your Race’

By | 09/09/2013

Vaste Traxxis-piloot Bjorn Vermeulen was één van de duizenden deelnemers van Make It Your Race (Abarth Challenge). Hij schopte het de voorbije maanden tot finalist, door op allerlei manieren punten te scoren. De finalisten van de Benelux moesten op zaterdag 7 september verzamelen op Brussels Kart voor de finaledag. Hieronder Bjorn zijn verslag van de dag!

8u30 : De wekker loopt af, eindelijk de langverwachte dag: De selecties van Make It Your Race (MIYR) georganiseerd door Abarth Benelux te Brussels Kart! Ik werd geselecteerd door stemmen te halen van vrienden en kennissen. Maar dat was niet alles, er moesten ook online proeven worden afgelegd en je kon zelfs een persoonlijke video uploaden waarin jij laat zien welke eigenschappen je hebt die MIYR zoekt.

10u10 : Eens aangekomen te Brussels Kart meteen aangenaam verrast door de verschillende Abarths die buiten geparkeerd stonden. Wat mij dan, na het bekijken van de Abarth 500 en Punto, nog meer beviel was de charmante dame die de geselecteerde kandidaten wegwijs hielp. Na een klein gesprek, werd mij een goodiebag overhandigd en mocht ik mij naar de inschrijving begeven.

11u15 : Eens allemaal toegekomen werden we allen in een zaal verwacht waar ons een leuke presentatie te wachten stond. Na een korte voorstelling van de verantwoordelijken en onze coach Mr. Didier de Radiguez gingen we over tot de voorstelling, Abarth en MIYR. We kregen meteen te horen dat er op het einde van de dag 10 geselecteerden zullen overblijven die kans maken op de Bootcamp. De proeven van de dag waren een Kartrace, een interview en we werden ook enorm in het oog gehouden hoe we met elkaar overweg gingen. Het sociale gedeelte dan.

Na een korte briefing door één van de marshals in Brussels Kart begonnen de eerste interviews. Eerst nog een gesprek aangeslagen met een deelnemer van vorig jaar, die spijtig genoeg de bootcamp net niet gehaald had. Even op het uurwerk gekeken en ik moest me haasten om mijn kartspullen aan te trekken!

13u15-13u30 : Met de kartloting nummer 39 getrokken, zonder te weten wat deze zou presteren met goede moed de kart ingestapt en de opwarmronde ingezet. Meteen merkte ik op dat de motor over de het hele toerenbereik kracht ontbrak. Het zou dus vechten worden voor een goede tijd!

De eerste paar ronden de eerste tijd kunnen behouden, maar vanaf ronde 4 niet meer kunnen verbeteren. Uiteindelijk na de sessie een 3e plaats, wat resulteert in een 4e plaats in de algemene rangschikking.

Niet helemaal ontevreden vermits de piloten voor mij maar net iets sneller waren met betere karts.

14u15-14u25 : De kleine finale was bijna afgelopen dus mochten we ons naar de pit begeven om opnieuw een kart te loten. Ditmaal mocht je niet weer dezelfde kart als tijdens de kwalificatie gebruiken. Al een geluk want anders had ik me echt dood moeten rijden om nog op het podium te geraken. Ogen dicht, hopen op een degelijke kart, … en kart 42 kwam eruit! Deze had tijdens de 2 kwalificatieronden de eerste tijd te pakken. Enorm tevreden me dan maar klaargemaakt om in de kart te stappen, zonder mijn enthousiasme te tonen voor de andere piloten.

14u25-14u45 : Iedereen zat klaar, we werden op volgorde geplaatst en het signaal was gegeven om de opwarmingsronde te starten! Op het einde van de opwarmingsronde, in de laatste bocht, begonnen er opeens al mensen voorbij te steken … VALSE START
Hierdoor verlies ik meteen in die bocht 3 plaatsen, waaronder 1 piloot van achter mij naar P2 rijdt, en de eerste bocht na de start-finish lijn werd ik bijna de kant in geramd.
Dus 4 plaatsen kwijt en meteen na 1 ronde al 9 seconden achterstand op P1.

Ik zag de winst al gaan vliegen maar ik gaf de moed niet op! Meteen aan de opmars beginnen!
Na de 2e ronde de eerstvolgende piloot ingehaald bij de eerste bocht, niet veel later de 2e ingehaald net voor het buitengaan.
Mensen beginnen blok te rijden, maar ik vind plaats, en ik gooide me in het gat. Blijven gaan, blijven focussen en zorgen dat ik zo weinig mogelijk tijd verlies vermits ik maar 15 minuten had die overbleven. Op een gegeven moment kom ik achter p3, die heel breed ging in bocht 1, maar ik blijf binnenkant en hij schrikt van me, wijkt uit, waardoor ik dus zonder probleem hem voorbij ging met het toepasselijk “dank u” gebaar 😀

Dan begon de race naar P1 en P2 die gelukkig aan het battlen waren. Op een mum van tijd kon ik achter P2 geraken en kon ik hem, zoals bij de meeste, inhalen in bocht 1.
Moest ik iets dichter gezeten hebben, ben ik zeker dat ik ze tegelijk kon inhalen, zo breed gingen ze daar! Een ronde erna heb ik dan P1 op dezelfde plaats ingehaald, super tevreden, maar de race is pas gedaan als je de finishvlag voorbij bent.
Uiteindelijk nog een gap van 4.5 seconden kunnen uitbouwen en als eerste afgevlagd!

finish finalerace MIYR @ BK - Bjorn P1

finish finalerace MIYR @ BK – Bjorn wordt als eerste afgevlagd

Wat een publiek, applaus, gejuich, … Blijkbaar waren er vrienden van mij die tijdens de start van de race zijn toegekomen om voor me te supporteren! Altijd leuk! (Dank aan Serge Coppieters voor de foto’s!)

14u45-15u00 : Race gedaan, niet ontevreden met het resultaat, maar wel met de manier waarop de race gereden werd. Meteen nadat ik uitstapte kwam mijn vader me zeggen dat de piloten die de valse start namen, een DQ zouden krijgen. Spijtig voor hen, maar we moeten eerlijk zijn, als je zo een race wil winnen…

Meteen hierna werd ik aangesproken door Mr. Didier de Radiguez! Wauw! Hij had me in het oog gehouden en vertelde met een grote lach op zijn gezicht dat hij tevreden was over mijn prestaties ook al was de start niet zoals het zou moeten zijn. Dit lag niet aan mij, vertelde hij me verder, maar ik had mijn hoofd koel gehouden en blijven focussen op wat er moest gebeuren en dat ik hele mooie inhaalacties heb uitgevoerd. Dit had hij allemaal gezien!

Toen was het tijd voor de prijsuitreiking.

3e plaats; Quentin Verhoest
2e plaats, Spencer Maniet
En 1e plaats; IK! (Bjorn Vermeulen)

Met een oorverdovend applaus mocht ik het podium opstappen. Mr. Didier de Radiguez gaf me de beker die ik gewonnen had, ik gaf de andere piloten een handdruk en mocht op het hoogste schavotje gaan staan. Gevolgd door nog een applaus en vele foto’s. Aangenaam verrast toen opeens die charmante dame van in de ochtend naast me kwam staan!

podium finalerace MIYR @ BK - Bjorn P1

podium finalerace MIYR @ BK – Quentin, Spencer en Bjorn, samen met mensen van Abarth

Eens alle fotografen klaar waren werd ik meteen gevraagd of ik een interview wou doen voor de camera, tuurlijk! Microfoontje op en ik mocht vertellen wat ik van de race vond, en van het event. Deze reportage probeer ik zo snel mogelijk vast te krijgen! Net daarna kwam er dan nog een reporter naar me toe die me ook nog wat vragen wou stellen. Na een kwartiertje praten met deze heer, kon ik eindelijk wat gaan drinken, want het was nodig!

16u00 : Na een paar glaasjes werd er mij vriendelijk verzocht me snel om te kleden, en eindelijk die Traxxis T-shirt uit te doen en ééntje van Abarth aan te doen. Er stond ons nog een verrassing te wachten! De 3 piloten op het eindpodium mochten samen een helikoptervlucht maken boven Brussel, WAUW!

de 3 podiumbeesten van de finalerace MIYR @ BK in de helicopter - Quentin, Spencer & Bjorn

de 3 podiumbeesten van de finalerace MIYR @ BK in de helicopter – Quentin, Spencer & Bjorn

17u00 : Dan was het eindelijk tijd voor het langverwachte interview. Ditmaal was dit helemaal alleen in een afgesloten kamer. Zodanig dat er niet gestoord kon worden. Ik moest me voorstellen, waarom ik aan de race wou meedoen, en wat mijn plus- en minpunten zijn. Na een goed kwartier praten voor de camera (met een leuke Italiaanse jongedame) mocht ik de kamer verlaten.

19u00 : Alle interviews waren afgelopen en de jury ging nog even samenzitten om de 10 dagfinalisten kenbaar te maken. Ondertussen hadden we allemaal al een lekker glaasje Champagne gekregen en konden we de dag met verschillende andere kandidaten bespreken.
Het werd opeens stil, ik draai me om en zie dat die leuke Italiaanse jongedame een beetje verder staat met een papier in haar handen. De lijst met 10 namen. Mijn hart stond even stil toen ze de namen één per één afliep. Toen ik mijn naam hoorde was ik helemaal opgelucht! En ik niet alleen, mijn trotse vader (Hugo), mijn trouwste supporter, begon het applaus met een grote glimlach! Ik zat erbij, of toch, ik was een stukje dichterbij!

Bjorn met glaasje champagne na selectie MIYR

Bjorn met glaasje champagne na selectie MIYR

Goede afsluiter van de dag, na afscheid te nemen van iedereen (ja, ook die Italiaanse dames) huiswaarts getrokken om nog een glaasje te gaan drinken met wat mede Traxxis piloten.

Dinsdag 10 september wordt er bekend gemaakt wie mee mag naar de Bootcamp in Italië! Fingers crossed!

*UPDATE*
Klik hier voor het artikel dat Vroom.be schreef over Bjorn en het evenement in het algemeen. Dit destilleerden ze uit hun interview met Bjorn:

Ook bij de winnaar van de wedstrijd, de 23-jarige Bjorn Vermeulen, zit het in de genen: “Mijn vader rijdt al jaren rally. Racen zit in mijn bloed. Ongeveer acht jaar geleden, stelde hij voor om te gaan karting. Ik vond het geweldig! Sinds mijn achttiende ben ik gepassioneerd door auto’s. Hoewel ik nog nooit racete met een racewagen, beklom ik beetje bij beetje de ladder van de kartingcompetitie voor het Belkart-kampioenschap. Voor mij is dit een uitstekende ervaring, het kan alleen positief zijn.”

Ondertussen zijn de finalisten die naar Italië mogen om deel te nemen aan het reality TV programma bekendgemaakt, en Bjorn is jammer genoeg niet bij de 4 geselecteerden voor de Benelux. Beetje bizar als je het ons vraagt, maar het is natuurlijk zo dat ze opnieuw niet per se de beste piloot zoeken, maar er ook andere factoren zijn die blijkbaar belangrijker zijn (en zeker als het voor een TV programma is). Bjorn staat wel als eerste op de reservelijst. Jammer maar helaas… We wachten nog steeds op een soortgelijke wedstrijd waarbij het wel belangrijk is dat je goed aan een stuur kan draaien… 😉

2 thoughts on “Bjorn Vermeulen – finalist ‘Make It Your Race’

 1. Sander De Baets

  Proficiat Bjorn!
  Je zag er, toen we nadien nog iets gingen drinken, inderdaad trots uit, net als je vader. Dus als teammanager ben ik dat sowieso ook!
  Terecht natuurlijk 😉
  Mooie prestatie, en nu hopen en duimen dat je bij de beste 4 geselecteerd wordt en naar Italië mag! Als ze objectief beoordelen kan dat bijna niet mislukken volgens mij 😉

  Reply
 2. Juisseppe Amigoss

  Schitterend gedaan Bjorn, je verdient dan ook met verve die finale en zéker die selectie naaar Italië! Ik zal mijne glazen bol zijn werk laten doen ! Bij de kartingrace was dat ook al het geval! Dus gogogogogo,! ls er ene is die dat verdient, dan ben jij dat!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.